25. května 2013 - představení pohlednic vydaných u příležitosti 75. výročí mobilizace čs. armády

 

 

25. května 2013: představení pohlednic vydaných u příležitosti 75. výročí mobilizace čs. armády.

    V sobotu 25. května si mohli nejen sběratelé pohlednic a zájemci o vojenskou historii, ale i běžní turisté poprvé zakoupit v Muzeu čs. opevnění Klášter a Muzeu čs. armády 1938 J. Hradec nové pohledy, vydané v rámci 75. výročí mobilizace čs. armády a mnichovského diktátu. Jedná se o ilustrace z "Nebojované války 1938", jejichž autorem je Ondřej Soukup, které zachycují momentky z nikdy neuskutečněného válečného konfliktu mezi Německem a Československem na podzim 1938.

    Představení a zahájení prodeje pohledů bylo záměrně načasováno na konec května, jako připomínka tzv. malé mobilizace z května 1938. Pohlednice můžete zakoupit v obou muzeích, nebo objednat zde.

Největší zájem vzbudila široká pohlednice, která má podobu pamětního listu. Zachycuje jeden z řopíků u Starého Města p. L. Na pohlednici je také zobrazen rub plukovního praporu pěšího pluku 29 Jindřichův Hradec.

Další pohled ze série zachycuje útok německých tanků PzKpfw II na linii lehkého opevnění nad Novou Bystřicí.

 

Poslední pohled ze série ukazuje opět německý útok vedený na lehké opevnění nad Novou Bystřicí, tentokrát ze vzduchu. Vyobrazen je německý střemhlavý bombardér Henschel Hs 123.

Všechny pohlednice jsou na rubu opatřeny vodotiskem s motivem konkrétního pohledu.